Grijs

Pieter Sijl

Ik zit thuis aan de eettafel te werken. Buiten regent het, een grijze dag. De voorspelling van gisteravond is helemaal uitgekomen en ik vraag me af of ik vandaag de zon nog zie. Het ziet er niet naar uit. Zelfs niet als ik me de voorspelling herinner: ‘in de kustprovincies komt er in de tweede helft van de middag ook ruimte voor de zon’. Voorlopig is het nog heel erg grijs en regent het aanhoudend. Een grijze dag.

Heb jij ook wel eens van die grijze dagen? Dagen waar de zon niet tevoorschijn lijkt te komen? Ook niet als de voorspellingen je dat beloven? De dag is gewoon grijs. Was het maar morgen.

Je kunt er op die dagen natuurlijk voor kiezen om gelaten de dag af te wachten, hopend dat het morgen beter is. Hopend dat de zon morgen wel schijnt, al is het maar voor even.

Je kunt ook anders besluiten en de stemming die al grijzer wordt een halt toe roepen. Maar, hoe doe je dat dan?

Koning David heeft vaak voor die keuze gestaan. Je kunt enorm veel van hem leren op een dag als deze. David koos er regelmatig voor om de ‘vergrijzing’ een halt toe te roepen. Dat wat hij zag bleef vaak onveranderd grijs en dus verlegde hij zijn blik naar iets anders. Naar iets wat hoop geeft, iedere keer weer.

Psalm 40: 4, En Hij gaf me een nieuw lied, een lied om onze God te danken. Iedereen die hoort wat God heeft gedaan, zal ontzag voor Hem krijgen en op Hem gaan vertrouwen.

Het is een regel tekst uit een lied wat David heeft geschreven toen zijn dag donkergrijs was. Even verder schrijft hij ‘Ook al ben ik er ellendig aan toe en zit ik in grote moeilijkheden, toch vergeet U mij niet.

David kiest er keer op keer voor om zijn blik te verleggen naar Degene die trouw is. ‘Ik bad vurig tot de Heer. En Hij luisterde toen ik Hem om hulp riep. Toen trok Hij me uit de put, Hij haalde me uit het moeras van ellende. Hij zette mijn voeten weer op stevige bodem. Hij gaf me vaste grond onder de voeten.’

Vanmorgen toen ik naar buiten keek heb ik een nummer geluisterd van Martin Smith, Great Is Your Faithfulness. Een simpele tekst die zo waar is dat de zon doorbreekt, zelfs op een grijze, regenachtige dag.

Pieter Sijl - Voorganger van de EGZ, samen met zijn vrouw Lisette. Een volkomen onverwachte bestemming die God al lang had voorbereid en waarin hij met plezier en af en toe vol verwondering wandelt.