Pakjesavond

Pieter Sijl

Ken je dat gevoel? Dat prettige en gelijktijdig best spannende gevoel wat je had in de week voor pakjesavond? Je zult denken: ‘waar gaat dit over?’. Het is immers half augustus…

Voor mij is het best een tijdje geleden dat ik dat zo voelde en vanmorgen voelde ik het weer. Ik ben deze week niet jarig en we vieren Sinterklaas ook niet in augustus. Het is de laatste week voor de start van een nieuw seizoen, een seizoen vol nieuwe ideeën, uitdagingen, veranderingen en plannen. Zondag vertellen we er meer over en dat voelt voor mij als een pakjesavond. En, net als met een echte pakjesavond zijn ook deze keer niet alle cadeaus onopgemerkt gebleven. Voor mij, als kind, was het altijd de sport om vooraf te ontdekken wat ik zou krijgen en ook deze keer is dat sommigen hier en daar gelukt. Hoog tijd dus voor pakjesavond, in ons geval pakjeszondag.

Grappig eigenlijk om, als het gaat over kerk, te schrijven over pakjesavond. En gelijktijdig is het ook weer niet zo vreemd. Wist je dat God dat gevoel heel goed kent? En bij God ging het niet over een week die voorafging aan pakjesavond. Efeze 3:9, God, die alle dingen door Jezus Christus heeft gemaakt, heeft eeuwenlang zijn plannen verborgen gehouden. En nu mag ík aan de mensen zijn plan bekend maken! Het is Paulus die hier schrijft en daar vervolgens aan toevoegt: Pas nú wil God de gemeente gebruiken om zijn grote wijsheid bekend te maken aan de onzichtbare leiders en machten van de geestelijke wereld. Want dat is altijd zijn plan geweest met Jezus Christus, onze Heer.

Wíj hebben het zondag alleen maar over onze plannen voor het nieuwe seizoen. Als je echter bedenkt dat die plannen deel uitmaken van wat hierboven staat, dan raak je wel onder de indruk. Dat gaat iedere pakjesavond ver te boven. Stel je eens voor: je bent onderdeel van dat eeuwenlang verborgen plan en mag die nu uitvoeren. Efeze 2: 10, Nu kunnen we voor Hem de goede dingen doen die Hij van tevoren al voor ons had bedacht.

Pieter Sijl - Voorganger van de EGZ, samen met zijn vrouw Lisette. Een volkomen onverwachte bestemming die God al lang had voorbereid en waarin hij met plezier en af en toe vol verwondering wandelt.