Ontluikend

Pieter Sijl

Heb je weleens goed gekeken naar een ontluikende knop aan een boom? Een knop waarvan je weet dat er een blad uit verschijnt? Als je de boom al herkent dan weet je ongeveer hoe het blad eruit gaat zien. Althans, in grote lijnen. In detail verschillen alle bladeren van elkaar en zijn ze allemaal uniek en bijzonder.

Ieder stadium van het ontluiken van dat blad is, mits dichtbij genoeg waargenomen, even indrukwekkend. Wat aanvankelijk een kunstig opgevouwen propje heldergroen was ontvouwt zich in een schitterend blad of een nieuwe loot met meerdere bladeren.

De afgelopen weken heb ik, als ik kijk naar de ontwikkelingen in de gemeente, het gevoel dat ik zit te kijken naar een ontluikend blad. Hoewel ik ongeveer weet hoe het blad eruit gaat zien verwonder ik me iedere week over de details die dan weer zichtbaar zijn. Dat het zo mooi zou worden had ik niet kunnen bedenken. Als ik aan het einde van een samenkomst naar huis fiets vraag ik me af wat ik de week erop voor moois zal aantreffen.

Heb jij dat ook? Misschien heb je niet het vergelijk gemaakt met een ontluikende knop en zie je iets anders in de ontwikkelingen die we doormaken. Zie je dat er iets moois aan het groeien is? Zie je de verandering bij mensen en wellicht ook bij jezelf? Proef je verwachting in de atmosfeer? Zie je ook uit naar de volgende zondag?

Het is allemaal het gevolg van wat Jezus heeft gedaan. Hij heeft iets nieuws gemaakt, iets wat er nog niet was. 2 Korinthe 5: 17 (Basisbijbel) omschrijft het zo: "Want ieder mens die één geworden is met Christus, is door God helemaal nieuw gemaakt. De oude mens is verdwenen. Er is een hele nieuwe mens ontstaan." En als die nieuwe mensen dat zien in zichzelf en in elkaar, en samen een eenheid vormen, dan groeit er iets waar iedereen die ernaar kijkt van onder de indruk is.

Pieter Sijl - Voorganger van de EGZ, samen met zijn vrouw Lisette. Een volkomen onverwachte bestemming die God al lang had voorbereid en waarin hij met plezier en af en toe vol verwondering wandelt.