Volg mij

Pieter Sijl

Vraag je je ook weleens af wat jij zou doen als je die woorden uit de mond van Jezus zou horen? Niet terwijl je vist zoals Petrus of Johannes. Nee, gewoon nu, op school, thuis, op je werk, onderweg bij een pompstation of waar dan ook. Gewoon, op een heel gewone dag.

Ik vraag het me weleens af. Ik vraag me dan ook direct af hoe die twaalf mannen dat hebben gedaan. Ik stel me voor dat er getrouwde mannen bij zouden zitten. Vaders wellicht. Gewoon, zoals ik. Zou ik alles laten liggen en achter Jezus aan gaan? Misschien nog even een appje om door te geven dat ik voorlopig niet thuis zou komen? Eerlijk gezegd denk ik niet dat ik dat zou doen. Daar schrik je misschien een beetje van, maar wees eens eerlijk. Wat zou jij doen?

Als ik vervolgens uitspraken lees van Jezus over het verlaten van je vader, moeder, vrouw, kinderen, enz., dan kan ik daar wel een beetje benauwd van worden. Je leest er zo gemakkelijk overheen…

Enkele weken geleden vroeg Renee, onze jeugdleider, mij om te spreken op Goede Vrijdag tijdens de Celebration. Ik stemde direct toe en ontving op dat moment de boodschap voor die avond. Dat had ik nog niet eerder meegemaakt. En laat het nu net gaan over dat wat me af en toe bang kon maken. ‘Volg mij’.

Wat betekent dat eigenlijk, dat ‘volg mij’?  Zoals ik al schreef ontving ik de boodschap in een enkel moment. Alle ingrediënten om die vraag te beantwoorden zaten daarin. De afgelopen weken ben ik bezig geweest dat voor mijzelf uit te pakken en te begrijpen. De ontdekking die ik deed was verbluffend eenvoudig. De angst bleek volkomen ongegrond. En de betekenis die ik erin ontdekte? Die maakt dat het ‘volgen’ meer en meer realiteit is in mijn leven. Wil je er meer over weten? Op Goede Vrijdag vertel ik er meer over.

Pieter Sijl - Voorganger van de EGZ, samen met zijn vrouw Lisette. Een volkomen onverwachte bestemming die God al lang had voorbereid en waarin hij met plezier en af en toe vol verwondering wandelt.