Lente

Pieter Sijl

Vandaag kan de temperatuur oplopen tot 20 graden. De winter ligt weer achter ons, de lente is begonnen. Ook dit jaar verwonder ik me weer over de snelheid waarmee dat gaat. Knoppen aan bomen worden dikker en breken open. Op plekken die ik al weer vergeten was verschijnen narcissen en de vogels rond het huis lijken iedere dag meer opgewonden. Het is lente en bij het zien van dat alles word ik zelf ook blij.

Als ik er zo over schrijf lijkt het alsof de afgelopen maanden zwaar waren. Alsof ik me ontworstel aan een winterse depressie. Dat is absoluut niet het geval. Ik kan van een winterse dag net zo genieten. Wat maakt een eerste warme lentedag dan zo speciaal?

Eerlijk gezegd zijn alle seizoenswisselingen voor mij welkom. Aan het einde van de zomer kan ik uitzien naar de eerste najaarsstorm en slagregens. Een paar maanden later zie ik uit naar temperaturen onder nul en niet alleen ’s nachts. En dan de zomer. Heerlijk buiten leven en tot laat genieten van een zwoele zomeravond.

Het zijn die seizoenswisselingen die mij in dit deel van de wereld zo aanspreken en waar ik zo vertrouwd mee ben. Na twee weken Curaçao in februari (30 graden en hoger), wetend dat het de rest van het jaar ongeveer zo blijft, ben ik blij met de variatie in ons land. Hoe zit het dan met de seizoenswisselingen die het leven zo dikwijls kent? Is dat net zo welkom en iets om naar uit te zien?

Als er iemand is in de Bijbel die veel geschreven heeft over de verschillende seizoenen van het leven dan is het David. De Psalmen staan er vol mee. In Psalm 23 weet David het tot zes verzen terug te brengen. Alle seizoenen kom je er tegen en in ieder seizoen geldt: De Heer zorgt voor mij.

De Heer zorgt voor mij, zoals een herder voor zijn schapen zorgt. Hij geeft me alles wat ik nodig heb. Hij leidt mij, zoals een herder zijn schapen leidt naar groen gras en fris water.
Bij de Heer ben ik veilig, hij geeft mij nieuwe kracht, zo goed is hij.
Ik ben niet bang, ook al is er gevaar, ook al is het donker om mij heen.
Want u bent bij mij, Heer. U beschermt me, u geeft mij moed.
U nodigt mij uit in uw tempel. U zorgt goed voor mij.
U geeft me te eten en te drinken, meer dan genoeg. En al mijn vijanden kunnen dat zien.
U geeft me geluk en liefde, altijd en overal.
Ik zal bij u zijn in uw tempel, mijn hele leven lang.

In welk seizoen je je momenteel ook bevindt, weet dit: de Heer zorgt voor je!

Pieter Sijl - Voorganger van de EGZ, samen met zijn vrouw Lisette. Een volkomen onverwachte bestemming die God al lang had voorbereid en waarin hij met plezier en af en toe vol verwondering wandelt.