How can it be

Pieter Sijl

Het is de titel van een album wat in 2015 uitkwam, van Lauren Daigle. Het gelijknamige nummer kwam in een zoektocht op YouTube ogenschijnlijk toevallig voorbij. Het raakte me direct. Heb je dat ook weleens? Het nummer is gebaseerd op het verhaal van de overspelige vrouw. Jezus ontmoet haar terwijl hij onderwijs geeft in de tempel.

Het verhaal van deze vrouw is natuurlijk wel even anders dan dat van mij. Tóch kon ik me, toen ik eenmaal wist dat dit nummer ging over haar, mij gemakkelijk met haar identificeren. Het was alsof ik daar zelf stond en vol verwondering keek naar deze man die mij uitsluitend liefhad. Van oordeel was eenvoudigweg geen sprake.

Hoe vaak was dit mij niet overkomen: Inside I doubt, that you still love me. Ik wist natuurlijk wel dat Jezus van ieder mens houdt maar was maar al te vaak bang dat ik de uitzondering op de regel zou zijn. Telkens weer werd deze leugen ontkracht doordat ik hoorde of las dat in die liefde iedereen, dus ook ik, werd ingesloten. Er was echter niet zo heel veel nodig om mij weer aan het twijfelen te brengen…

Toen ik de tekst van dit nummer afgelopen week weer eens las werd me duidelijk waar voor mij de verandering had gelegen. Wat mij, iedere keer als de twijfel weer aanklopte aan mijn hart, mij overeind hielp en hield. Het was niet mijn wil of een vaste overtuiging. Het waren die ogen. But in your eyes, there's only grace now.

‘Hoe kan je Jezus dan in de ogen kijken?’, vraag je je wellicht af. Door je ogen te sluiten. Door niet langer te kijken naar wie jij bent, naar jouw falen en jouw tekortkomingen. Beeld je in dat je voor Jezus staat en kijk dan naar hem. Ik heb het talloze malen gedaan en nog steeds, als ik mijn ogen sluit en aan hem denk, zie ik weer genade.

Pieter Sijl - Voorganger van de EGZ, samen met zijn vrouw Lisette. Een volkomen onverwachte bestemming die God al lang had voorbereid en waarin hij met plezier en af en toe vol verwondering wandelt.