Heb elkaar lief

image description

Het is vrijwel aan het einde van Zijn bediening dat Jezus zijn vrienden een nieuw gebod geeft, een nieuwe wet: ‘heb elkaar lief’ (Johannes 13:34). Dat is niet lang nadat Jezus iets vergelijkbaars had gezegd in een discussie met geestelijk leiders. Als antwoord op de vraag wat het grootste gebod was antwoord Jezus: ‘Houd van je Heer God met je hele hart, met je hele ziel en met je hele verstand.' Dat is de eerste en belangrijkste wet. De tweede, die net zo belangrijk is, is deze: 'Houd net zoveel van je broeders als van jezelf.' (Mattheus 22: 37-38)

Jezus is er duidelijk over. Hij laat niet alleen zien wat liefde is. Hij draagt zijn vrienden op hetzelfde te doen. En daarmee ons ook. Reden genoeg om daar een serie aan te wijden van vier zondagen over dit thema: ‘heb elkaar lief’. Er valt namelijk enorm veel over te leren. Jezus koppelt zelfs grote beloften aan het liefhebben van elkaar. Dat is vervolgens weer reden genoeg voor Gods tegenstander om er alles aan te doen om die liefde te verstoren.

Het is echter onmogelijk om lief te hebben als je niet weet dat je zelf geliefd bent. En als het dan over liefde gaat, dan moet je wel weten waar we het over hebben.

‘Heb elkaar lief’ ziet er als volgt uit:

  • Zondag 3 juni, Wat bedoelt Jezus als Hij zegt: ‘heb elkaar lief’?
  • Zondag 10 juni, Liefhebben omdat je geliefd bent.
  • Zondag 24 juni, Laat je liefde niet roven.
  • Zondag 1 juli, Beloften over liefhebben.